Sunday, January 10, 2016

UPTET SARKARI NAUKRI News - - UP TET Question Paper on Teaching Aptitude

UPTET SARKARI NAUKRI   News - 



UP TET Question Paper on Teaching Aptitude 

56. What would be your approach if a student interrupts in your class ? 

(A) You will ask him to leave the class 

(B) You will ask him to behave properly 

(C) You will assess his reasons to do the same 

(D) You will give him extra home-work 

57. How would you prefer to address a student who has not completed his home-work ? 

(A) When are you going to complete it ? 

(B) You did not do it. Try it 

(C) Why did you not complete it ? 

(D) You better ignore it now 

58. Schools should be concerned with the development of child, which should include— 

(A) Acquisition of knowledge by the child 

(B) Acquisition of life-skills by the child 

(C) Acquisition of skills required by the nation 

(D) Acquisition of skills required by a healthy person 

59. The main reason for non-achievement of full literacy in India is— 

(A) Lack of funds 

(B) Incapability of utilization of funds 

(C) Lack of suitable facilities 

(D) Lack of will to achieve the goal 

60. The main purpose of ‘Parent-Teacher-Association (PTA)’ in any school is to— 

(A) Keep students in check/control 

(B) Collect additional funds for remedial teaching 

(C) Share understanding of the problems faced by school 

(D) Involve parents for improvement of school functioning 

61. Student gives a partially correct response to your question. Then you will— 

(A) Seek further information 

(B) Provide reinforcement 

(C) Reframe your question 

(D) Tell the correct information 

62. School can be called a social agent if— 

(A) It transmits knowledge 

(B) It educates about rights and duties 

(C) It imparts knowledge about traditions and values 

(D) It organises various activities 

63. One basic differenc between traditional schools and open learning schools is that— 

(A) The former are systematic 

(B) The latter do not cultivate cultural values 

(C) The latter use modern gadgets 

(D) The former carry personal touch 

64. School can be considered a ...... group as far as socialising agency is concerned. 

(A) Primary 

(B) Secondary 

(C) Supplementary 

(D) Tertiary 

65. Which of the following statements is not true? 

(A) Acquisition of ‘life-skills’ is part of maturation 

(B) Acquisition of ‘life-skills’ is part of social process 

(C) ‘Life-skills’ are directly moulded 

(D) ‘Life-skills’ are learnt 

66. A student wants to share his problem with his teacher and visits the teacher for the same at 

his home. In such a 

situation, the teacher should— 

(A) Suggest to him to escape from his home 

(B) Contact the student’s parents and provide help 

(C) Extend reasonable help and boost his morale 

(D) Warn him to never visit his home 

67. If a student alleges against you for showing favouritism in evaluation of scripts, how would 

you deal with him ? 

(A) Reject his allegations 

(B) Adopt punitive measure 

(C) Make efforts to reveal his position 

(D) Show his answer book and few more 

68. The major responsibility with which school personnel have been entrusted is that of— 

(A) Adjusting social demands to the needs of the child 

(B) Adjusting the child to conform to the demands of society 

(C) Changing human nature to conform to social expectations 

(D) Preparing the child to change the society 

69. In order to develop a good rapport with students, a teacher should (select the most 

important activity)— 

(A) Love his students 

(B) Be friendly with all 

(C) Pay individual attention 

(D) Communicate well 

70. The best reason because of which a teacher can command respect from his students is if— 

(A) He follows innovative practices in the class 

(B) He dictates notes to the class 

(C) He reads and explains the text-book 

(D) He does not give home assignment 

71. Development of moral values among students is very important. What would you do to 

develop the same ? 

(A) Encourage moral value related works 

(B) Organise lectures 

(C) Display stories based on moral values 

(D) Present yourself as a role model 

72. Teaching aids are useful because they— 

(A) Help teacher’s work 

(B) Activate all senses 

(C) Help students to be attentive 

(D) Make learning more meaningful 

73. Teacher’s class-room behaviour should be good because— 

(A) It will set an example 

(B) Students will be more attentive 

(C) Environment would be conducive to learning 

(D) Students will appreciate it 

74. You have a class which is very heterogeneous in height. You should allow a seating 

arrangement— 

(A) Which is random 

(B) Where smaller students are allowed to sit in such a way that they can see and participate 

easily in class activities 

(C) Which is purely based on height 

(D) That has taller students on one side of the class 

75. Which one of the following may not be the best reason for cheating in the class-room 

examination ? 

(A) Too lazy to study 

(B) Parental pressure for good marks 

(C) Fear of failure 

(D) Self-prestige 

76. In this age of academic excellence demand, inclusion of games and sports in schools is— 

(A) A wastage of time 

(B) Taking away a lot of time from academic work 

(C) Giving time for leisure or relaxation 

(D) Necessary for the co-ordinated development of the individual 

77. Which one of the following pairs is odd (or not properly associated) ? 

(A) Froebel — Playway 

(B) Maria Montessori — Divergent thinking 

(C) Keller — Co-operative learning 

(D) Gandhiji — Soiled hands 

78. While teaching the concept of a ‘circle’, which one of the following would be the best way to 

do it ? 

(A) Present a picture of a circle 

(B) Present pictures of circles of various sizes 

(C) Present pictures of circles and ellipses 

(D) Present pictures of circles and polygons 

79. Teaching would be more effective if the teacher— 

(A) Makes his intent purposeful 

(B) Is master of the subject 

(C) Uses various instructional aids 

(D) Declares his objectives in the beginning 

80. In a democratic country like India, schools should concentrate on— 

(A) Development of traits to face hurdles of daily life 

(B) Inculcation of values cherised by the community

(C) Preparation for academic excellence 

(D) Development of traits of good citizenship 

Answers : 

56. (C) 57. (C) 58. (B) 59. (D) 60. (D) 61. (B) 62. (D) 63. (D) 64. (B) 65. (A) 

66. (C) 67. (D) 68. (B) 69. (C) 70. (A) 71. (D) 72. (D) 73. (C) 74. (B) 75. (D) 


76. (D) 77. (D) 78. (B) 79. (C) 80. (D)

 UPTET  / टीईटी TET - Teacher EligibilityTest Updates /   Teacher Recruitment  / शिक्षक भर्ती /  SARKARI NAUKRI NEWS  
UP-TET 201172825 Teacher Recruitment,Teacher Eligibility Test (TET), 72825 teacher vacancy in up latest news join blog , UPTET , SARKARI NAUKRI NEWS, SARKARI NAUKRI
Read more: http://naukri-recruitment-result.blogspot.com
http://joinuptet.blogspot.com
 Shiksha Mitra | Shiksha Mitra Latest News | UPTET 72825 Latest Breaking News Appointment / Joining Letter | Join UPTET Uptet | Uptet news | 72825  Primary Teacher Recruitment Uptet Latest News | 72825  Teacher Recruitment Uptet Breaking News | 72825  Primary Teacher Recruitment Uptet Fastest News | Uptet Result 2014 | Only4uptet | 72825  Teacher Recruitment  Uptet News Hindi | 72825  Teacher Recruitment  Uptet Merit cutoff/counseling Rank District-wise Final List / th Counseling Supreme Court Order Teacher Recruitment / UPTET 72825 Appointment Letter on 19 January 2015A | 29334 Junior High School Science Math Teacher Recruitment,

CTETTEACHER ELIGIBILITY TEST (TET)NCTERTEUPTETHTETJTET / Jharkhand TETOTET / Odisha TET  ,
Rajasthan TET /  RTET,  BETET / Bihar TET,   PSTET / Punjab State Teacher Eligibility TestWest Bengal TET / WBTETMPTET / Madhya Pradesh TETASSAM TET / ATET
UTET / Uttrakhand TET , GTET / Gujarat TET , TNTET / Tamilnadu TET APTET / Andhra Pradesh TET , CGTET / Chattisgarh TETHPTET / Himachal Pradesh TET